Lasten oikeudet toteutuvat sairaalaopetuksessa

Lasten oikeuksien päivän 20.11. ja hyvän joulumielen kunniaksi avautuu Helsingin Aleksanterinkadulla näyteikkuna sairaalaopetukseen ja sairaalaopetuksen tukiyhdistykseen. Kuvataiteilija Topi Ruotsalainen rakentaa ikkunaa 19.11. klo 17.00 alkaen. Ikkunassa tulemme näkemään oppilaiden piirtämiä ja maalaamia omakuvia, taiteilijan tekemän maalauksen ”Haavoittunut koululainen” sekä tietoa sairaalaopetuksesta ja Sophie Mannerheimin koulun tuki ry:stä. Ikkuna löytyy MaxMarasta, Kluuvikatu 3.

Kukapa toivoisi lapsensa sairastuvan vakavasti? Tämä arki kohtaa kuitenkin tuhansia perheitä vuosittain. Vuonna 1985 säädettiin laki sairaalaopetuksesta: sairaalan sijaintikunnan on järjestettävä opetusta peruskoululaisille, jotka ovat sairaalahoidossa. Lääketieteen kehittyessä avohoidollisempaan suuntaan todettiin, että sairaalaopetuksen tarpeessa ovat myös monet potilaat, joiden hoito tapahtuu poliklinikoilla ja kotona. Joulukuussa 2013 tuli lainmuutos, jossa oikeus sairaalaopetukseen laajeni myös avohoidon piirissä oleviin oppilaisiin.

Sophie Mannerheimin koulu on esi- ja peruskouluikäisten sairaalakoulu. Päivittäin koulun 6 yksikössä opiskelee 160 lasta ja nuorta. Vuosittain oppilaita on n. 750. Suomessa on 25 sairaalakoulua. Sophie Mannerheimin koulu sijaitsee Helsingissä. Koulua käyvät lapset ja nuoret, jotka ovat erikoissairaanhoidon osasto- tai avohoidossa ja jotka eivät sairautensa vuoksi voi käydä omaa kouluaan. Oppilaina on mm. syöpä- ja elinsiirtopotilaita ja epileptikkoja sekä neurologisessa että lasten- ja nuorisopsykiatrisessa hoidossa olevia masennus-, käytös- ja muita tunne-elämän häiriöitä potevia koululaisia.

Sophie Mannerheimin koulun tuki ry edistää ja tukee taloudellisesti valtakunnallista sairaalaopetuksen kehittämis- ja tutkimustoimintaa sekä sairaudesta aiheutuvan syrjäytymisen ehkäisyä, koulun taito- ja taideaineiden opetusta, opintokäyntejä sekä koulun henkilöstön täydennyskoulutusta ja hyvinvointia työssä.

Kuvataiteilija Topi Ruotsalainen (s. 1979) on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi 2009 ja Taideteollisesta korkeakoulusta Taiteen maisteriksi 2005. Ruotsalaisen teoksia on mm. Valtion taidemuseo Kiasman, Amos Andersonin taidemuseon, Saastamoisen säätiön, Heinon taidesäätiön, Aineen kuvataidesäätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Kuopion taidemuseon kokoelmissa. Ruotsalainen valittiin Taidekeskus Salmelan vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2008.

Lisätietoja:

Koulu: www.soph.edu.hel.fi

Yhdistys: www.prosophie.fi

Kuvataiteilija: www.topiruotsalainen.fi

Näyteikkuna: Comax Oy / MaxMara

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code