Topi Ruotsalainen: All play and no work, 2015, Oil on canvas, 146 x 191 cm

 


TOPI RUOTSALAINEN

Pyhä, arki

3. – 22.5.2016

Galleria Heino / Uudenmaankatu 16-20, Helsinki

Näyttelyni ammentaa tämän päivän arkielämästä. Etsin arjessa näyttäytyviä hetkellisiä merkityksiä, pieniä säröjä ja valon pilkahduksia arjen harmauden keskellä. Maalausteni aiheet ovat yksittäisiä ja eriasteisia tunteen töytäisyjä – riemun, murheen tai ihmetyksen repeämiä maailmassa, jossa aiemmin taustalla pysytellyt synkkä pohjavire tuntuu nyt jotenkin nousseen pintaan.

Arkeen liittyvien kohtausten ohella näyttäytyy teoksissani myös arjesta erottautumaan pyrkivä juhla, joka tuntuu kuitenkin sekoittuvan arkipäiväisyyteen. Myös juhlan aiheet ovat jääneet taka-alalle tai näkymättömiin. Pyhä on vain päivä muiden joukossa. Pyhä koetaan nyt jossain muualla. Oman arjen peruspilarit kuten koti, työ, uskomukset tai isänmaa ovat ottaneet siitä osansa. Arkeni voi olla harmaata, mutta se on minun harmaata arkeani. Älkää sitä sörkkikö!

Oma arkeni sisältää nykyään paljon leikkimistä. Isäksi tulemisen myötä erilaiset puistot ja leikkipaikat raamittavat nyt viikko-ohjelmaani. Arki ei edelleenkään ole suoranaisesti juhlaa, mutta perustavanlaatuisella tavalla se on nyt palkitsevampaa. Pienen lapsen kanssa maailmaa katsoo hyvin toisella tavalla. Lapselle kaikki on uutta, mielenkiintoista ja haastavaa. Asioiden lähestyminen on ennakkoluulotonta ja usein innostunutta. Nautin tästä hetkestä ja uudesta mahdollisuudesta katsoa maailmaa yhdessä lapsen silmin. Samanaikaisesti läsnä on kuitenkin jatkuvasti luopumisen ja nostalgian tunnetta. Läsnä on armoton tietoisuus kaiken loppumisesta; lapsen lapsuus, oma lapsuus ja vanhemmuus, vanhempien ja isovanhempien lapsuudet ja vanhemmuudet – oman elämän ja roolien muuttuminen.

Jos maalauksissani on aikaisemminkin esiintynyt hienovaraisia eksistentialistisia kysymyksenasetteluja, avasi lapsen saaminen tähän olemassaolon ihmettelyyn kokonaan uuden avaruuden, jonka äärettömyyden äärellä voin vain jatkaa kevyttä elämän ihmeiden pinnan raaputtamista. Oikeastaan koko taiteen tekeminen on minulle juuri tuota, pyrkimystä ottaa kiinni siitä mistä ei muuten ole mahdollista saada otetta.

Topi Ruotsalainen

 

Näyttelyn nimi Pyhä, arki on lainattu Antti Rautavan samannimisestä lyhytelokuvasta vuodelta 2006

Näyttelyssä on hyödynnetty lisätyn todellisuuden tekniikkaa (Augmented reality). Kiitokset Robust Northille yhteistyöstä lisätyn todellisuuden saralla.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code