Savonian Epic

Topi Ruotsalainen: Savonian Epic
17.2.–12.3.2023 | Galleria Ars Libera, Maaherrankatu 3, Kuopio Avoinna: ke–pe 14–18 + la–su 12–17.
Vapaa pääsy | Tervetuloa!

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 16.2. klo 18-20
Mediatilaisuus Galleria Ars Liberassa torstaina 16.1. klo 11 tai muuna sovittuna aikana. Pyydämme median edustajia olemaan yhteydessä Ars Liberan toiminnanjohtajaan
puh: +358 41 3102946 tai email: inkatolonen.arslibera(at)gmail.com

Pidin loppuvuodesta (20.11.-19.12. 2021) yksityisnäyttelyn galleria Heinossa (Helsinki) nimellä: 2021: A Folk Epic. Minulle jäi näyttelyn jälkeen vahva tunne, että olin onnistunut raapaisemaan jotain uutta ja kiinnostavaa pintaa, johon halusin paneutua syvemmin. Tämän seurauksena syntyi Kuopion Galleria Ars Liberaan jatkonäyttely: ”SAVONIAN EPIC”.

Savonian Epic viittaa nimenä Amerikan Yhdysvaltojen juurimusiikkia esitelleeseen television dokumenttisarjaan ”American Epic” (ohj. Bernard MacMahon 2016). Henkilökohtaisella tasolla Savonian Epic on eräänlainen oodi syntymäseutuani ja juuriani kohtaan; Se on kadonneen ajan ja paikan etsintää; Eeppinen ja osin kuvitteellinen taiteen liepeiltä löytyvä maailma, missä vanhan ajan musiikki, kuvat ja kulttuuri sekoittuvat tämän päivän kokemuksiin ja mielikuvien maailmaan. Näyttely lainaa kansallis- ja kulkuriromantiikasta pienellä savolaistwistillä ja pilke silmäkulmassa.

Olen itse vuodesta 2012 kirjoittanut ja esittänyt folk- ja roots-musiikkia yhtyeeni Mount Fool nimissä. Koen musiikin hyvin visuaalisesti vaikkakin itselleni musiikki näyttäytyy lähinnä häilyvinä mielikuvina, mahdollisina sävyinä ja tunnelmina, jotka pyrkivät alati pakenemaan yksittäisen kuvapinnan kahlitsevia raameja ja pysähtynyttä kaksiulotteisuutta. Halusin kokeilla, miten voisin maalauksen keinoin antaa lauluilleni vielä suoraviivaisemman visuaalisen muodon ja päädyin toteuttamaan öljyväriteoksia laulujen pohjalta. Huomasin aika nopeasti, että ns. suoraviivaiset ja selkeät toteamukset eivät istu tähän savolaisittain kiertyneeseen sivellinkäteen. Haluan pikemminkin jättää asioita piiloon tai puhua niistä symbolein ja kiertoilmauksin, katsojaa/kuulijaa testaten ja vastuuta vastaanottajalle sysäten.
Lopulta nautin suunnattomasti siitä, että pystyn rakentamaan maalauksiini vapaasti viittauksia ja ammentamaan kaikesta siitä työstä, mitä laulujen kautta on jo valmiiksi luotu teoksia taustoittamaan.

2021: A Folk Epic näyttelyyn voi tutustua virtuaalisesti osoitteessa:

https://visit.virtualartgallery.com/Topi-Ruotsalainen/?lang=en

BIO

Topi Ruotsalainen on Kuopiossa (1979) syntynyt kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän on tullut tunnetuksi figuratiivisista öljyvärimaalauksista, joissa hän kuvaa ihmistä. Ruotsalaisen ihminen on usein tilassa tai tilanteissa, yksin ja yhdessä, joukkoina ryhminä ja verkostoina. Näiden erilaisten ryhmittymien kautta Ruotsalainen nostaa esiin hienovaraisia kysymyksenasetteluja, jotka peilaavat ympäröivää yhteiskuntaa ja aikamme tapahtumia. Teoksista löytyy ihmishahmojen keskeltä usein myös jotain tavanomaisuudesta poikkeavaa, pieni symbolinen elementti, joka luo maalauksiin milloin vinksahtaneen ja humoristisen, milloin uhkaavan ja latautuneen tunnelman.

Ruotsalainen on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2009 ja Taideteollisesta korkeakoulusta Taiteen maisteriksi vuonna 2005. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2005, jonka jälkeen hän on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Helsingissä hänen töittensä esittelystä on vuodesta 2010 lähtien vastannut galleria Heino. Kansainvälisesti hänen teoksiaan on ollut näytteillä mm. Berliinissä, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Lontoossa ja New Yorkissa.

Ruotsalaisen teoksia on lukuisissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomessa teoksia on mm. Valtion taidemuseo Kiasman, Amos Rexin, Saastamoisen säätiön, Aineen kuvataidesäätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Kuopion taidemuseon ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa.

Ruotsalainen asuu ja työskentelee Espoossa.

a Backdrop for J. Karjalainen

Following the release of the “Soulavaris” album, J. Karjalainen’s comprehensive Soulavaris concert hall tour has travelled around Finland. In Soulavaris concerts (28.10. – 11.12.2022), J. Karjalainen has been accompanied by the band familiar from his latest albums: Mikko Lankinen (guitar), Tom Nyman (bass), Janne Haavisto (drums) and Pekka Gröhn (keyboards).

J. Karjalainen is an essential part of the Finnish popular music’s canon. He has been dropping solid hit songs time and time again and is probably the all time most critically acclaimed and successful Finnish singer-songwriter.

Topi Ruotsalainen painted the backdrop for the Soulavaris tour.

J. Karjalainen is a national treasure and I really couldn’t be happier working with him.

Topi Ruotsalainen: “J’s Attic” 2022 / photo: (Tero Ahonen)
Topi Ruotsalainen / Sibelius Hall, Lahti 2.12.2022 (Photo: Aarno Paakkari)

Virtual Art Gallery

2021: A FOLK EPIC – Virtual Art Gallery

“An online exhibition space enables the immaterial and worldwide displaying of equivalent, location-based artwork. The online space also allows architectural solutions, which would be difficult or impossible to create in the real world. For example, you can choose to set up your exhibition in places like a grand palace or an ancient temple. Online spaces are also immune to changing weather conditions and strict building regulations, permits or pandemic-related restrictions.

The physical “2021: A Folk Epic” exhibition at Galleria Heino (Helsinki) has already ended and has been taken down, but anyone can still see the virtual form of this exhibition. As an experience, it is not the same, nor is it supposed to be. The virtual exhibition strongly represents the number 2021 in this Folk Epic.”

-Topi Ruotsalainen